Wanneer is een website 'responsive'?

Een website is ‘responsive’ wanneer deze keurig ‘schaalt’ op welk apparaat je de webpagina’s ook bekijkt. Een niet onnodige eigenschap omdat het internet nu al voor zo’n 40% via smartphones en tablets bezocht wordt.

De nieuwe website van REDFOX op een smartphone

En het gebruik van mobiele media wordt rap groter. De verwachting is dat over twee jaar 70% van het internet verkeer via smartphones en tablets verloopt. Een ‘responsive’ website is meer dan alleen een trend; het is dé manier om je product via het internet onder de aandacht van een zo’n groot mogelijk publiek te brengen.

Maar wat doet een ‘responsive’ site dan precies?

Sleep op je desktop computer of laptop eens met je cursor (klikken en vasthouden) de rechter benedenhoek van dit browservenster naar binnen. Het venster wordt dus steeds kleiner, smaller. Op een bepaald moment zie je – als het goed is – dat de twee kolommen verspringen naar één kolom. En dat de banner bovenin keurig ‘meeloopt’ met het smaller worden van het venster.

Kom je bij de breedte van zeg de smartphone schermen, dan worden de tekstblokken, titels, en afbeeldingen proportioneel verkleind. Alles blijft heel goed leesbaar en afbeeldingen en teksten ‘lopen’ niet meer van het scherm af. En helemaal bovenin ondergaat het menu zelfs een gedaanteverwisseling.

De website van REDFOX op een laptop

En dan nog iets … afbeeldingen presenteren is tegenwoordig een verhaal apart

Bij een ‘responsive’ website gaat het niet alleen om het schalen van de pagina’s, maar òòk of afbeeldingen op de verschillende media met de juiste afmetingen èn resoluties vertoond worden. Een nieuwe, noodzakelijke techniek met een eigen verhaal. In het artikel Een portfolio site … een verhaal apart wordt deze techniek zo goed als dat kan uit de doeken gedaan.

Al met al zijn de pagina’s van een ‘responsive’ website toegankelijker en daardoor gebruiksvriendelijker. En dat zullen de bezoekers waarderen.