Een portfolio met werk van 30 jaar kunstenaarsschap

Een nieuwe webpresentatie met heel veel afbeeldingen van werken gemaakt door Maria Berkhout. Maar foto’s en bandbreedte … die twee gaan samen, maar enigszins met moeite.

De nieuwe website van Maria Berkhout

Allereerst zijn grote hoeveelheden afbeeldingen voor een website die ook over een 3G (of minder) verbinding te besurfen moet zijn, niet handig. Foto’s, video’s en muziek zijn bestanden die veel bandbreedte opeisen. Ze zijn ‘zwaar’. Meerdere foto’s op één webpagina is dan ook vragen om problemen. De oplossing is om als het kan slechts één afbeelding te presenteren. Niet al te groot en de foto zo te comprimeren dat de kwaliteit net niet wordt aangetast.

De nieuwe website van Maria Berkhout

Moeten er toch meerdere afbeeldingen op één pagina gepubliceerd worden, dan doe je er goed aan om daar ‘thumbnails’ voor te gebruiken. De opzet die voor deze website is gekozen, ligt dan ook voor de hand. Elke beeldende periode begint met een ‘landingspagina’ van thumbnails. In één keer krijg je een goed overzicht van het werk en de sfeer van dat decennium. En ‘achter’ elke thumbnail schuilt een individuele pagina met natuurlijk een grotere afbeelding.

De nieuwe website van Maria Berkhout

Wat al kan maar nog niet op deze site is toegepast, is om per medium aparte afbeeldingen van hetzelfde werk te gebruiken. Op een smartphone kleine; voor een tablet iets grotere en voor op een desktop nog grotere. Die technieken die dat mogelijk moeten maken, bestaan al, maar zijn (nog) erg complex. Plus dat niet alle browsers die technieken kunnen uitvoeren. Maar ook dat, net als snelheid, is een kwestie van tijd.

site > www.mariaberkhout.nl