Een portfolio site ... een verhaal apart

Ben je beeldend kunstenaar en wil je de afbeeldingen van je werk zo goed en zo uniek mogelijk op het internet presenteren, dan is dit artikel voor jou.

Afbeeldingen en nog eens afbeeldingen

Bij de meeste websites zijn teksten het allerbelangrijkst. Bij portfolio sites zijn het vooral de afbeeldingen die het moeten doen. En dat is met de hoeveelheid verschillende media en beeldschermen waarop we tegenwoordig websites kunnen bekijken, een verhaal apart.

Een website op verschillende media

Wat gebeurt er allemaal vóórdat een (moderne) browser een afbeelding laat zien?

Allereerst wordt door de browser (Safari, Chrome, Internet Explorer, etc.) gekeken op welk medium de pagina bekeken wordt. Is het een smartphone? Een tablet? Een laptop? En met welke resolutie van het scherm? Is het een gewoon scherm of bijvoorbeeld een ‘retina’ scherm? Ofwel met welke dichtheid van pixels hebben we te maken?

Daarnaast beoordeelt de browser ook wat de grootte van het browservenster zelf is. Wordt er ‘full screen’ gekeken of wordt er slechts een gedeelte van het scherm gebruikt? Vervolgens zoekt de browser ook nog eens naar aanwijzingen in de broncode hoeveel ‘ruimte’ de afbeelding qua opmaak mee heeft gekregen. Dus wat is uiteindelijk de breedte en/of de hoogte van de afbeelding?

Pas als alles door de browser berekend is (in milliseconden), wordt een keuze gemaakt uit de, in dit geval, vijf (5) verschillende maten van dezelfde afbeelding. Om op die manier de meest optimale afbeelding te presenteren die tegemoet komt aan de eigenschappen van het medium èn de snelheid van het netwerk.

Een screenshot van een webpagina op joopvos.nl

Verreweg de meeste portfolio sites – helaas ook de nieuwe – kennen deze optimalisatie niet. Met als gevolg dat bijvoorbeeld een smartphone een veel te ‘zware’ afbeelding moet laden. Wat extra tijd kost. En data niet te vergeten. Of dat een tablet met b.v. een Retina scherm geen hoge resolutie afbeelding kan laten zien.

Enfin, het moge duidelijk zijn. Het presenteren van afbeeldingen op de manier zoals hierboven is omschreven, is een ‘must’ om b.v. beeldend werk zo goed mogelijk op het internet tot zijn recht te laten komen.

Al deze zaken moeten worden voorbereid. Dat maakt het ontwikkelen van een portfolio site tegenwoordig tot een uiterst arbeidsintensieve klus. Ook voor de eigenaar die de site op een bepaald moment zelf wil gaan ‘onderhouden’. Gelukkig wordt een flink aantal van de werkzaamheden door Textpattern uit handen genomen. Maar niet alles.

En dan hebben we het nog niet gehad over het maken van de foto’s zelf

Foto’s maken van beeldend werk kent voor drukwerk andere eisen en kwalificaties dan voor gebruik op het web. Neemt niet weg dat hoe ‘beter’ de foto is genomen; hoe makkelijker het wordt om deze te bewerken en te presenteren. Een aantal principes van het fotograferen zelf zijn, zodra je ze weet, eenvoudig toe te passen.

En de foto’s moeten ook nog eens bewerkt worden

Hoe ‘goed’ je foto’s ook zijn, alleen al vanwege de opmaak van de site moeten er specifieke bewerkingen worden gedaan. Er moet bijvoorbeeld een uitsnede gemaakt worden. Met voorgeschreven, exacte verhoudingen. En wellicht zijn er ook nog aanpassingen nodig op het gebied van kleur, contrast, scherpte en dergelijke. De vraag is natuurlijk of je een programma hebt die daartoe in staat is en of jij dat programma ook enigszins beheerst.

Een speciaal aanbod voor kunstenaars

Veel van de portfolio’s die op het internet staan, zijn al behoorlijk oud en zijn daardoor sowieso niet responsive èn hebben bovenstaande technieken niet in huis. Helaas laten ook veel van de nieuwe portfolio sites het in deze afweten. En dat is ontzettend jammer. Want je wilt je werk toch zo goed mogelijk gepresenteerd hebben.

redfox heeft daarom speciaal voor kunstenaars een bijzonder aanbod. Vanaf € 800,- (ex btw) heb je al een portfolio site. Inclusief een raamwerk die de site o.a. ‘responsive’ maakt. Inclusief een CMS waarmee je je site zelf kan redigeren. Plus meer dan een handvol aanwijzingen en tips om met je site, het CMS, de afbeeldingen, èn de bewerkingen daarvan, om te gaan. Bovendien bedenken we een format en opmaak die past bij jou en jouw werk.

Ben je geïnteresseerd, heb je vragen of wil je meteen aan de slag, stuur dan een e-mail voor meer informatie.

sites > www.joopvos.nl, www.mariaberkhout.nl